24/7 Support (+4) 0371 12 12 72

Partenonul din Atena

Partenonul din Atena este un templu inchinat zeitei cu acelasi nume. Este una dintre cele mai cunoscute constructii din lume si este considerata o adevarata capodopera a Greciei antice ce a supravietuit pana in zilele noastre. Situata pe Acropola din Atena, este, alaturi de „Erehteion” si „Templul zeitei Nike”, o importanta atractie turistica a orasului.

Partenonul din Atena  – simbol al Antichitatii Grecesti

Partenonul a fost construit intr-o perioada care poate fi considerata apogeul Atenei antice. Constructia Partenonului a inceput in anul 447 i.Hr la ordinul lui Pericle. Desi templul a fost terminat in anul 438 i.Hr, decorarea acestuia a tinut pana in 432 i.Hr.

Din punct de vedere arhitectural Partenonul din Atena apartine stilului doric cu anumite trasaturi ale stilului ionic. Templul are aceiasi infatisare ca toate templele grecesti,  avand coloane care sustin antablamentul. Acestea sunt  cate 8 la fiecare capat si 17 pe partile laterale. „Cella” (camera interioara a unui templu in arhitectura antica – naos) masura  29.8 metri lungime si 19.2 metri latime, avand la capete o serie de coloane care le dublau pe cele din exterior.  Cella gazduia statuia zeitei Atena Parthenos, opera a sculptorului Phidias.

Se stie din descrieri ale unor istorici si calatori ca pe frontoanele templului erau reprezentate scene. Pe frontonul de est era infatisata nastere zeitei Atena, iar pe cel vestic lupta dintre aceasta si Poseion pentru stapanirea Attici. Partenonul din Atena a fost decorat cu sculpturi elaborate din marmura. Dintre acestea s-au pastrat doar cateva si pot fi vazute in cadrul unor muzee.

Antablamentul Partenonului din Atena continea 92 de metope atribuite sculptorului Kalamis. Cele de pe partea estica infatiseaza lupta zeilor cu gigantii, cele de pe partea de vest lupta atenienilor cu amazoanele. Metopele de pe partea sudica reprezinta lupta lapitilor, ajutati de Tezeu, impotriva centaurilor. Metopele de pe partea nordica a templului sunt slab conservate.

Desi nu este cel mai bine pastrat templu in stil doric, Partenonul din Atena a fost si inca este considerat cel mai bun exemplu de arhitectura in stil doric.

Partenonul in epoca crestina

Desi Partenonul s-a pastrat int-o stare relativ buna, templul a suferit o serie de schimbari de-a lungul istoriei.
Statuia Atenei a disparut prin secolul V, cand orasul era provincie romana. Se crede ca a fost luata de un imparat roman si dusa la Constaninopole si mai apoi distrusa in timpul cruciadelor.

Pentru o perioada de 250 de ani templul a servit ca locas de cult crestin inchinat Fecioarei Maria. Transformarea Partenonului in biserica a condus nu numai la modificarea din punct de vedere arhitectural a constructiei  (s-a ridicat o absida in capatul estic si au fost indepartate cateva coloane si pereti) cat si la pierdera unor sculpturi.

In secolul XV Partenonul din Atena a cazut in mainile otomanilor care l-au transformat in moshee. Exploziile din 1687, in urma unui atac al venetienilor au distrus cea mai mare parte a templului.

Indiferent de cultul caruia i-a apartinut in diferitele momente din istoria sa, Partenonul zeitei Atena a vegheat, timp de mai bine de 2000 de ani, asupra orasul cu acelasi nume.