Scuba diving in Yucatan – o experienta de neuitat

Scuba diving in Yucatan este o experienta pe care nu o veti uita. Epave magice, pesteri misterioase, o retea vasta de cenotes si cea a doua cea mai mare bariera de corali din lume fac din Peninsula Yucatan din Mexic un paradis pentru scufundari.

Scuba diving in Yucatan

In apele care scalda Riviera Maya din Yucatan se gaseste doua cea mai mare bariera de corali din lume, Reciful Mesoamerican, care se intinde pw aproximativ 700 km din Cancun spre Insulele Honduras. Cele mai bune orase pentru a vedea recifele de corali sunt Puerto Aventuras, Playa del Carmen si Akumal. De-a lungul costei Playa del Carmen se strang in fiecare an, de la sfarsitul lunii noiembrie pana la inceputul lunii martie, zeci de rechini taur.

Scuba diving in Yucatan este o experienta diferita fata de practicarea acestui sport in destinatii precum Bali. Pentru cele mai fascinante experiente de scuba diving din Yucatan trebuie sa incercati sacrele cenote mayase (un fel de doline, care rezulta din prabusirea peretelui unei stanci si scot la iveala ape subterane).

Cenotes

Aceste cenote cu sistemul lor de pesteri subacvatice au transformat Riviera Maya in Mecca pentru scafandrii inca din 1987 de cand s-a explorat pentru prima data „Cenotes Dos Ojos”. In jungla din apropiere de Tulum se gasesc trei dintre cele mai mari sisteme de pesteri subacvatice din lume (Ox Bel Ha – 238 km, Sac Aktun  – 215 km si Dos Ojos – 82 km).

Scuba diving in Yucatan, in unul dintre sutele de cenotes existente este o experienta inedita. Apa curata si limpede permite o vizibilitate incredibila (in unele locuri mai mult de 100 m), sali gigantice, camere si tuneluri ale unor pesteri inundate decorate cu stalagtite, stalagmite, coloane sau helictite, vestigii arheologice si efecte de lumina vor face sa aveti parte de o experienta unica.

Cele mai multe dintre cenote sunt accesibile si pentru cei care nu au prea multa experienta anterioara, insa exista suficiente locuri mai provocatoare pentru scafandrii care au experienta sau o pregatire mai avansata.

Ik-Kil este un cenote situat pe druul catre Chichen Itza, are oforma rotunda si se aseamana cu o fantana. Acesta era considerat a fi sacru de catre mayasi. Apa se gaseste la 26 de metri sub nivelul solului. Exista o scara care permite accesul la o platforma pentru inot. Face parte dintr-un complex care include magazine, restaurant si vestiare.

Cenote Dos Ojos este probabil cel mai celebru dintre toate. Acesta este localizat la sud de Tulum. Numele sau vine de la faptul ca acest cenote este de fapt alcatuit din 2 cenotes cirulare, in traducere inseamna „doi ochi”. Acest cenote ofera atat posibilitati pentru snorkeling dar si pentru scuva diving. Scafandrii pot sa exploreze cei aproape 500 de metri de pestera subacvatica.