Muzeul Guggenheim din Bilbao

Muzeul Guggenheim din Bilbao este un exemplu magnific de arhitectura contemporana si inovatoarea a secolului al XX- lea. Cu mai bine de un deceniu de activitate, sute de expozitii si zeci de milioane de vizitatori Muzeul Guggenheim din Bilbao este o institutie culturala ce merita vizitata.

Muzeul Guggenheim din Bilbao

La fel cum Barcelona este cel mai important oras al Cataloniei, Bilabo este oasul principal din Tara Bascilor. In 1991 autoritatile basce au propus fundatiei Solomon R. Guggenheim crearea unui muzeu in Bilbao. Pentru locatie a fost ales un fost fost debarcader dintr-o zona in care era de regenerare urbana.Arhitectul responsabil de proiectarea muzeului a fost canadianul Frank Gehry. Constructia Muzeului Guggenheim din Bilbao a inceput in octombrie 1993 si a tinut pana in octombrie 1997. Datorita complexitatii proiectului, Gehry a fost nevoit sa se foloseasca de un software concepuut pentru industria aerospatiala, pentru a putea sa redea cu fidelitate conceptul sau. Pentru exteriorul cladirii s-au folosit aproximativ 33 000 de foi extrem de subtiri de titan, al caror rol este de a produce un efect dur, dar oganic. Unul dintre motivele pentru care a fost ales titan pentru finisajele exterioare este capacitatea sa de a capata diferite nuante in functie de conditiile meteorologice si  de luminozitate.

Cladirea Muzeului Guggenheim din Bilbao este considerata de critici, academicieni si publicul larg, a fi un simbol al arhitecturii contemporane. Muzeul pe care il gazduieste este un reper inovator pentru alte institutii asemanatoare, acesta adapostind numeroase opere de arta contemporana.

Informatii utile

Muzeul este inchis in zilele de luni, fiind dechis de marti pana duminica in intervalul orar 10:00 -20:00. Muzeul este inchis pe 25 decembrie si 1 ianuarie, iar pe 24 si 31 decembrie este deschis doar pana la ora 17:00.

Ghiseul de bilete se inchide cu jumatate de ora inainte de sfarsitul programului (este deschis intre 10:00 – 19:30). Vizitatorii sunt rugati sa paraseasca galeriile muzeului cu 15 minute inainte de ora de inchidere.

Exista diferite taxe de admitere pentru mai multe tipuri de utilizatori, si anume adulti, studenti, persoane in varsa si grupuri mai mari de 20 de persoane. Copii sub 12 insotiti de un adult viziteaza gratuit muzeul. Pretul biletelor poate varia in functie de expozitiile vizitate. De asemenea exista un bilet la pret redus care va permite vizitarea atat a Muzeului Guggenheim cat si a Muzeului de Arte Frumoase.

Muzeul Guggenheim este localizat in centru orasului Bilbao. Cel mai simplu mod de a ajunge acolo este cu autobuzul sau masina personala(muzeul nu dispune de parcare pentru vizitatori, insa exista o parcare cu plata in apropiere). Daca alegeti autobuzul ca mijloc de transport puteti lua urmatoarele rute:
– 1, 10, 13 sau 18 cu oprire la statia „Plaza del Museo de Bellas Arte”
– 13, 27, 38 sau 48 cu oprire la statia „Alameda de Rekalde”
– 11 sau 71 cu oprire la statia „Plaza de la Salve”