Gradina Keukenhof – un rai al florilor

Gradina Keukenhof, cunoscuta drept cea mai mare din lume si cu cea mai impresionanta varietate de lalele, este situata la jumatatea distantei dintre Amsterdam si Haga, int-un mic orasel numit Lisse, unde se poate ajunge cu trenul sau autocarele speciale. Este cunoscuta si sub numele de „Gradina Europei”.

Gradina Keukenhof – cea mai mare gradina de flori din lume

Ideea realizaii acestei gradini i-a apartinut maiorului de Lisse in anul 1949. Acesta a colaborat cu numerosi gradinari atat autohtoni, cat si straini.  Aceasta expozitie are ca tema principala lalelele, fiind amenajata in timpul crizei lalelelor sau tulipomaniei in secolul al XVII-lea, un bulb din aceasta floare originara din Turcia se vindea cu pretul unei case de pe canalele Amsterdamului.

Scopul fiind acela de a creea o expozitie unica de flori in aer liber si sa prezinte ultimele soiuri hibride de lalele obtinute prin diverse incrucisari repetate si controlate. Gradina Keukenhof cuprinde peste 7 milioane de plante dintre care, unele dintre ele infloresc toata perioada. Are peste 32 de hectare si uneori poate lua chiar mai mult de o zi pentru a o vizita.

Printre lalele, puteti admira in Gradina Keukenhof si narcise, zambile care infloresc in aceasta perioada. Serele sunt pline de orhidee delicate sau azalee si hortensii. Exista si o expositie de flori japoneze. De asemenea, toate florile din gradina au placute informative.

Bine de stiut daca vizitati Gradina Keukenhof

Gradina Keukenhof este unul dintre locurile cele mai vizitate din Olanda, printre cele mai faimoase si fotografiate. Se spune ca ar fi cea mai fotografiata gradina din lume! Este un parc imens, plin de rauri de flori! Cum ati putea sa va abtineti sa nu faceti cat mai multe fotografii? Lalele, narcise, zambile, branduse, orhidee, amaryllis si alte flori anunta in stil mare venirea primaverii. Keukenhof inseamna „gradina de zarzavat”, insa numai zarzavat nu veti gasi aici; este un paradis pentru iubitorii de flori.

Gradina Keukenhof este desenata in stil englezesc, are aleile serpuitoare si straturi de flori amestecate cu campuri intinse, iazuri siperbe si pomi seculari. Florile creeaza adevarate civiare cromatice, foarte placute privirii si care te indeamna sa le fotografiezi continuu. In total sunt 7 gradini inscriptionate, cu tematica diversa, peste 100 de opere de arta raspandite pe alei, iazuri cu pesti si pasari, canale pentru plimbari cu barca.

Desi, potrivit administratorului parcului, in Olanda, primavara nu incepe cu adevarat decat odata cu deschiderea Keukenhof-ului, plantele nu sunt intotdeauna inflorite in ziua deschiderii, dar cea mai buna perioada pentru a vizita expozitia esteintre 15 aprilie si 5 mai. Atunci sunt cele mai mari sanse pentru a putea vedea aleile inflorite la maxim si campuri colorate cat vezi cu ochii.

Expozitia de lalele se desfasoara incepand cu sfarsitul lunii martie si dureaza lunile aprilie si mai. Este deschisa intre orele 8 dimineata pana la 7 si jumatate seara.

La un capat al gradinii se afla o atractie turistica ce serveste si ca punct de reper, o moara de vant. Tot ca reper sunt folositi si copacii vechi si inalti care se afla in gradina si tufele tunse si aranjate, pline de flori colorate. De asemenea, exista si foarte multe sere si expozitii.

Daca veniti impreuna cu copiii, sa nu va fie teama ca acestie se vor plictisi pentru ca exista in gradina multe locuri de joaca, spatii vaste cu gazon pentru alergat si tavalit, poduri si podulete pentru catarat, fel de fel de alte atractii care va vor umple ziua. Exista si cateva restaurante  pentru a va potoli foamea si setea, foarte multe tarabe cu inghetata si fresh-uri de fructe. De asemenea, puteti sa faceti si un picnic pe iarba.

Daca sunteti pasionat de sah, puteti juca o partida cu piese gigantice, din lemn, sau puteti participa la unul dintre multele cursuri care se desfasoara in fiecare zi si unde puteti invata lucruri interesante despre istoria gradinii sau despre modul in care ati putea sa va realizati si un mic Keukenhof la dvs acasa.

Pentru a ajunge in Keukenof exista o linie directa de autobuz (cu ore fixe) din Gara Centrala Leiden, dar si o linie directa de la aeroportul Schiphol. Daca doriti sa vedeti gradina, dar si campurile de flori din imprejurimi cel mai bine este sa va cazati in zona (Lisse, Nordwijk, Sassenhelm, Noordwijkerhout) si sa inchiriati biciclete.

Daca v-a placut atat de mult florile din Gradina Keukenhof, trebuie sa stiti ca de aici puteti cumpara bulbi de lalele sau lalele inflorite. Tot aici puteti gasi si cele mai adecvate sfaturi legate de cresterea acestor flori. De asemenea, puteti cumpara enciclopedii si carti despre gradinarit.