Canalele de apa ale Amsterdamului

Canalele de apa ale Amsterdamului au ancorate barci, chiar si ambarcatiuni; locuinta care beneficiaza de toate utilitatile si confortul unei case normale. In plus, au asigurata privelistea la canal. Sunt aproximativ 2,500  de astfel de case barci, iar in prezent nu mai exista loc de ancorare, iar daca vrei sa te muti intr-o astfel de casa va trebui sa cumperi una deja existenta. Acest lucru a ridicat destul de mult pretul acestor locuinte.

Canalele de apa – o plimbare cu vaporasul

Indiferent cat timp stai in Amsterdam, o „croaziera” cu vaporasul pe canalele de apa ale orasului, este primul lucru pe care trebuie sa-l faci in acest superb oras. Vei vedea locuri in care mai mult ca sigur nu vei ajunge „la pas” si, in plus, iti faci o idee asupra cartierelor undei iti vei dori sa te reintorci. Exista mai multe companii care organizeaza astfel de tururi. Unele circuite pornesc din fata Amsterdam Centraal (Gara Centrala). Altele de pe Damrak (bulevardul care porneste din fata Garii Centrale). De asemenea, de langa Rijkmuseum. Aproape toate turirile dureaza o ora, numai pretul difera. Barcile cu care se fac tururile sunt acoperite si incalzite. In Amsterdam acum e soare, acum ploua.

I se mai spune si Venetia Nordului, datorita canalelor care strabat orasul: mai mult de 100 km de canale, 90 de insule si 1,500 poduri. Principalele 3 canale, care implinesc in acest an 400 ani  de existenta, au fost construte in timpul Epocii de aur, iar fundatia lor este sustinuta de 76,000 piloni din ulmi. Au fost realizate pentru a facilita transportul bunurilor, dar si pentru a preveni inundatiile, controland nivelul apei. Apa din canale este schimbata integral o data la 2 zile, pastrand orasul curat.

Ce vezi in timpul turului?

Vaporasul de pe canalele de apa pleaca asadar din fata Garii Centrale, construita pe peste 8000 de piloni de lemn. Ajungi apoi in spatele garii, locul unde era Portul Vechi. Pe mana stanga este Eye – Institutul de Film Olandez, o constructie futurista. Urmeaza un restaurant chinezesc plutitor, replica faimosului Jumbo Kingdom din Hong Kong, la care, daca nu uit, pot servi masa 5.000 de clienti simultan. Urmeaza o zona foarte interesanta – casutele pe apa, in care chiar traiesc oameni. Casutele legale au toate utilitatiile instalate – gaze, apa, lumina. Cele ilegale, evident, nu au nimic.