24/7 Support (+4) 0371 12 12 72

10 locuri de pelerinaj din lume – partea 1

Milioane de oameni se strang anual in locuri de pelerinaj din lume, din motive religioase, istorice sau culturale. Cele mai multe pelerinaje se fac in scop religios. Aceste calatorii rituale sunt facute de catre credinciosi fie in grup, fie individual.

10 locuri de pelerinaj din lume

Exista numeroase locuri de pelerinaj in lume, unele foarte cunoscute si de o importanta internationala, si altele relevante pentru un numar mai mic de persoane. Indiferent de motivul pentru care se fac, cert este ca locurile de pelerinaj din lume atrag pe langa milioanele de devotati si numerosi turisti.

In continuare vom enumera 10 locuri de pelerinaj din lume:

Fluviul Gange, India

Anual aproximativ 20 milioane de oameni vin in pelerinaj la Fluviul Gange. Acest fluviu este considerat de catre hindusi sfant, este venerat ca fiind zeita Ganga. Pentru cei mai multi fluviul reprezinta viata si puritatea. Se crede ca oricine se spala in aceste ape este iertat de toate pacatele pe care le-a savarsit de-a lungul vietii. La festivaluri, pe langa scaldatul in apa fluviului, se lasa sa pluteasca petale de flori sau vase de lut cu ulei si fitil care sunt aprinse.

Desi intregul fluviul este sfant si toate orasele care se gasesc de-a lungul sau sunt importante pentru religia hindusa, Varanasi este cel mai important dintre toate. Importanta lui religioasa vine de la credinta hindusa ca aici se aflau zeul Shiva  si consoarta sa Parvati cand timpul a inceput sa „curga” pentru prima data. De acest loc sunt legate si o serie de figuri legendare si personaje mitice.

Ierusalim, Israel

Desi nu primeste la fel de multi vizitatori ca alte locuri de pelerinaj din lume, Ierusalim este legat de radacinile religioase ale iudaismului si ale religiei crestine si islamice. Pentru crestini acest loc este asociat cu „Cina cea de Taina” „Rastignirea” si „Invierea lui Isus”. Pentru poporul  evreu Ierusalimul este capitala eterna, locul „Templului lui Solomon” si a „Cetatii lui David”. Pentru musulmani acest oras este locul unde profetul Mohamed s-a inaltat la cer.

Mecca, Arabia Saudita

Mecca cunoscut si ca Ummal Qura este locul cel mai important din religia islamica. In acest oras s-a nascut profetul Mahomed – cel care a fondat credinta musulmana. Conform credintei orice musulman este dator sa ajunga macar o data in viata la Mecca. Pelerinajul catre Mecca poarta numele de Hajj si are loc in ultima luna a calendarului islamic. In centrul orasului, in incinta Marii Moschei se gaseste Kaaba, cel mai venerat sanctuar al religiei musulmane.

Vatican, Italia

Vaticanul este unul dintre cele mai vizitate locuri de pelerinaj din lume, cu puternice legaturi cu istoria si religia crestina, in special cea catolica. Este un oras-stat suveran, ce se gaseste in orasul Roma. Este de asemenea si sediul papalitatii. Catedrala Sfantu Petru este cel mai important obiectiv al Vaticanului. Aceasta a fost ridicata pe locul unde se crede ca a fost rastignit si ingropat Sfantul Petru.

Catedrala Fecioarei de Guadalupe, Mexico City

Fecioara de Guadalupe este un titlu al Fecioarei Maria asociat cu o pictura celebra adapostita in Catedrala Fecioarei de Guadalupe (Nuestra Senora de Guadalupe) din Mexico city. Este cea mai mare biserica din lume inchinata Fecioarei Maria si este vizitata anual de aproape  milioane de oameni (a doua cea mai vizitata din lume dupa Catedrala Sfantu Petru).

Conform povestii, Fecioara i s-a aratat unui sarac indian si i-a spus sa construiasca in acel loc o biserica. Acesta a povestit intamplarea Arhiepiscopului spaniol din Mexic de la aceea vreme, care insa nu i-a dat crezare si l-a trimis sa aduca dovezi. Una dintre acesta reprezinta imaginea pe care a last-o pe roba indianului.

In partea a doua vom enumera ultimele 5 locuri de pelerinaj din lume ce formeaza acest top.