Zermatt – statiunea de la poalele Matterhornului

Statiunea Zermatt este situata la graniţa dintre Italia si Elvetia, in Alpii Pennini, unul dintre cele mai vestite si mai deosebite masive muntoase din lume. Aflata in topul statiunilor de lux elvetiene, Zermatt este o destinatie ideala pentru turistii experimentati, dar si pentru amatorii de ascensiuni montane, dat fiind faptul ca se afla la poalele Matterhornului cel mai renumit varf din Tara Cantoanelor (4.478 m).

Aflat in inima Alpilor, in regiunea Valais din sudul Elvetiei.Zermatt este plina de lume in special iarna, cand mii de iubitori ai sporturilor ajung aici, atrasi de dimensiunile mari ale domeniului schiabil.

Statiunea turistica Zermatt – domeniul schiabil

Regiunea de schi si snowboard Zermatt se inalta pana la altitudinea de 3900 m si este unul dintre regiunile cele mai „inalte” din lume. Cel mai inalt varf este Matterhorn – Mic (3885 m), celelalte varfuri fiind Rothorn (3403 m), Stockhorn (3405 m) si Gornegrat (3090 m). Datorita zapezilor abundente, altitudinilor mari si a ghetarului de pe Matterhorn, Zermatt ofera turistilor unele dintre cele mai bune partii de ski din Europa.

Avand zapada foarte buna si pante diverse, aceasta statiune este recomandata schiorilor cu nivel mediu si avansat.
Rutele sunt destul de periculoase ,de aceea trebuie explorate numai cu insotitori profesionisti mai ales datorita riscurilor de avalanse.
Schiorii mai putin experimentati, de nivel mediu, au la dispozitie o varietate mare de partii in jurul zonei de schi Zermatt -Matterhorn. La Klein Matterhorn se ajunge cu cel mai inalt cablu teleferic din Europa, care ofera acces la cea mai lunga pista de ski din Europa.Cele mai usoare rute se afla in regiunea ghetarului, in Klein Matterhorn. Practicantii de snowboard pot folosi aceleasi piste ca si schiorii.

In Zermatt se afla una dintre cele mai eficiente retele de cablu teleferic care transporta schiorii la 3 zone diferite de schi la altitudini de peste 3,600 de metri, 21 dintre cele 36 lifturi teleferice functioneaza si pe timpul verii.

Sezonul de iarna incepe la sfarsitul lunii noiembrie si se termina la inceputul lunii mai, iar pe ghetar avem posibilitatea de-a ne bucura de zapada excelenta pe tot parcursul anului. Astfel, statiunea este renumita ca avand cel mai lung sezon de schi. Un punct turistic pe care nu trebuie sa il daca ajungeti in Zermatt este “Sala de Gheata”, o grota naturala situata sub ghetarul Matterhorn, la altitudinea de 3820 de metri.

De asemenea, Zermatt dispune de o oferta de cazare bogata si diversificata; hotelurile aflandu-se in vecinatatea partiei de ski.

Cum ajungem la Zermatt?

Statiunea Zermatt este un vechi sat de munte foarte pitoresc si se poate ajunge aici doar cu trenul montan Glacier Express sau cu taxiul din cel mai apropiat oras, Tasch.

Cu trenul:

Din Zurich se ia trenul spre Brig, via Berna si Spiez. Trenul trece prin tunelul Lötschberg. Cand se ajunge la Brig, se ia trenul special catre Zermatt. Din Zurich pana in Zermatt se vor face in jur de 4 ore. Din Zermatt pleaca trenuri spre Visp si Brig, statii aflate pe reteaua principala de cale ferata elvetiana.

Cu masina: din Milano sau din Zurich.

Zermatt este o zona exclusiv pietonala. Telefericul, trasurile si saniile trase de cai sunt singurele mijloace de transport permise aici.