Traditiile in Mexic – obiceiuri stravechi

Traditiile in Mexic n-au fost detronate de aparitia telefonului sau a internetului. De-a lungul secolelor, unele obiceiuri ale indienilor au fost asimilate de romano-catolica. De fapt, catolicii din Mexic, practica si astazi aceste obiceiuri. De exemplu, pe 2 noiembrie, multi mexicani merg in cimitire pentru a sarbatori Ziua Tuturor Sufletelor, numita si Ziua Mortilor. Ei lasa la mormintele celor dragi, flori, mancare si bauturi alcoolice. Unii chiar aduc formatii muzicale sa cante melodiile preferate ale celor dragi care au murit.

Traditiile in Mexic

Traditiile in Mexic reprezinta cel mai simplu mod de a comunica sau de a transmite valori culturale si artistice si de asemenea cea mai simpla si mai directa cale de a face istorie. Mexicul sarbatoreste foarte multe sarbatori Romano Catolice. Fiecare comuna, sat sau oras are un sfant pentru care anual exista o sarbatoare. Traditiile in Mexic sunt foarte cunoscute. Cateva dintre principalele sarbatori sunt: Boboteaza sau ziua celor 3 magi sarbatorita pe 6 ianuarie cand cei trei magi sunt trimisi sa il viziteze pe Pruncul Iisus, Ziua Sfantului Antón sarbatorita pe 17 ianuarie, aici copii obisnuiesc sa-si duca animalele la biserica pentru a fi binecuvantate in numele Sfantului Anton, poreclit Sfant al animalelor. Saptamana Carnavalului este saptamana dinaintea Pastelui, Joia Verde, Ziua Sf. Ioan Botezatorul sarbatorită pe 24 Iunie, Ziua Maicii Domnului pe 15 august, Ziua Mortilor pe 2 noiembrie, Ziua tuturor Sfintilor pe 1 noiembrie. Pe 12 Decembrie se sarbatoreste Ziua Fecioarei din Guadalupe numita şi patroana sfanta a Mexicului. In aceasta zi toate afacerile sunt inchise chiar dacă aceasta nu este o sărbătoare oficială. In seara de dinaintea Boboteazai, copiii obisnuiesc sa-si umple o pereche de pantofi cu fân în speranta ca cei trei magi să le pună în pantofi cadouri şi dulciuri. Deoarece Sf Ioan este considerat protectorul apelor, ritualul scaldatului se tine de ziua Sf. Ioan Botezatorul, incepand la miezul noptii cu muzica, spectatorii aruncand flori in apa printre cei ce se scalda.

Mexic – informatii utile

Cu o cultura si o geografie variata, Mexicul este o tara a contrastelor, cu ceva pe gustul fiecaruia: orase coloniale si centre urbane moderne, zone arheologice, rezervatii naturale, si nu in ultimul rand plaje faimoase, ca cele de la Acapulco si Cancun.  O destinatie potrivita pentru toate gusturile si bugetele, cu un sistem de comunicare dezvoltat: aeroporturi internationale moderne, autostrazi catre cele mai importante destinatii turistice, transport maritim intern si international. Pe langa toate acestea, Mexic este un loc ideal pentru cumparaturi, un paradis al gastronomiei si al distractiilor, o destinatie fascinantă, de neuitat. Dar Mexic nu ofera numai plaja si distractie, ci si o bogata mostenire culturala, ramasite ale unei lumi fascinante si inca necunoscute – civilizatia Maya.