Stana de Vale – un tinut mirific

Stana de Vale este o statiune situata in judetul Bihor, in Muntii Vladeasa, la altitudinea de 1100 m si la aproximativ 70 km de Oradea pe DN 76.  Stana de Vale este locul ideal de vacanta pe toata durata anului, avand un climat umed si rece, verile sunt racoroase, iar iernile cu zapada abundenta, datorita amplasarii acestei statiuni in depresiune.

Stana de Vale – turism de tratament

Stana de Vale ofera multi factori de tratament care atrag turistii, atat din tara cat si din afara granitelor. Printre acesti factori de tratament se numara: apele oligominerale su feruginoase, bioclimatul tonic pentru organism, unde aerul de munte este caracterizat de presiune atmosferica scazuta, radiatia solara intensa si ionizarea crescuta constituie adevarate cure pentru tratamentul afectiunilor cailor respiratorii, excelent pentru afectiunile endocrinologice, astenie, anemie si cresterea imunitatii organismului.

Printre tratamentele locale cele mai cautate in randul turistior, la Stana de Vale, se numara fitoterapia (baile cu plante), electroterapia, masajul, sauna si gimnastica medicala. Nevroza astenica, afectiunile cailor respiratorii, starile debilitare, surmenajul, rahitismul si tulburarile de crestere la copii sunt alte afectiuni ameliorate aici. De asemenea statiunea mai este recomandata in tratamentul unor dereglari endocrine, respiratorii, organismului slabit, suprasolicitarilor fizice si intelectuale.

Statiunea montana Stana de Vale pune la dispozitie mai multe forme de cazare pentru a satisface toate cerintele turistilor.

In perioada de iarna, partia de schi este dotata cu instalatie de urcare pe cablu si de poate practica pe langa schi, saniusul, coborarile neconventionale.

Trasee turistice in Stana de Vale

Stana de Vale reprezinta un punct de plecare spre diverse obiective, precum Cascada Moara Dracului, Cascada Saritoarea iedului, Pestera Meziad sau varful Poieni. Pestera Meziad este dispusa pe doua etaje, fiind a doua pestera ca marime din Muntii Padurea Craiului.

De la Stana de Vale puteti parcurge drumul pitoresc cu o lungime de 42 km, pe Valea Iadului, unde se afla si lacul de acumulare de la Les. In apropierea Chiscaului se afla Pestera Ursilor, la o altitudine de 482 m. Este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai spectaculoase obiective turistice ale Muntilor Apuseni.

Numele pesterii se datoreza numeroaselor fosile de ursi de caverna descoperite aici, ea fiind un loc prielnic de adapost animalelor acum 15000 de ani. Datorita caderii unei stanci gura pesterii a fost blocata iar peste 140 de ursi au ramas blocati inauntru. Infometati s-au atacat reciproc pana cand toti au murit.