Lacul Rosu-Cheile Bicazului : Paradisul stancos

Lacul Rosu-Cheile Bicazului isi intampina turistii cu un peisaj autentic carpatin ce formeaza un ansamblu unic al cheilor inguste, al crestelor impunatoare, al padurilor infinite de brazi si al peretilor abrupti de stanca ce par ca ating cerul. Aceasta zona ofera un spatiu ideal pentru turismul montan – drumetii montane, alpinism, ciclism montan, schi fond, schi de tura, calarie, speologie. Pe langa activitatile sportive, cei dornici de relaxare activa sunt asteptati si de o varietate bogata de programe.

Zona Lacul Rosu-Cheile Bicazului dispune de o baza de cazare bogata si diversificata ce consta intr-o multime de pensiuni si hoteluri aflate in municipiul Gheorghieni. De asemenea, cateva hoteluri si pensiuni puteti gasi chiar si la Lacul Rosu.

Lacul Rosu-Cheile Bicazului – activitati ecoturistice

In Muntii Giurgeu si Hasmas exista o serie de trasee turistice marcate, care asteapta iubitorii de drumetii. Lungimea si gradul de dificultate al  traseelor sunt foarte variate, oferind posibilitatea unor excursii de mai multe ore sau chiar de mai multe zile, in orice perioada a anului.

Aceasta zona ofera multe oportunitati pentru practicarea ciclismului montan. Mai multe drumuri forestiere, adecvate pentru acest sport, se afla pe crestele si vaile muntilor, atingand zone cu vederi panoramice.

Cei dornici se pot aventura in parcurgerea pe jos a albiilor stancoase ce apartin zonei Lacul Rosu-Cheile Bicazului, si anume Cheile Bicajelului si ale Cheilor Lapos. In Valea Seaca se poate practica canyoningul. Partea de sus a vaii fiind extrem de stransa si deosebit de periculoasa. Aceasta activitate se practica numai cu ghid, urmand tehnicile de coborare in rapel.

Lacul Rosu-Cheile Bicazului reprezinta una dintre cele mai spectaculoase paradisuri ale alpinismului din Europa Centrala; astfel ca zona ofera mai multe sute de trasee de alpinism amenajate. Paradisul stancos de la Lacul Rosu-Cheile Bicazului constituie unul dintre cele mai importante trenuri de escaladare din zona si chiar din tara. Majoritatea traseelor sunt clasice si cu mai multe lungimi de coarda, de cele mai multe ori fiind necesara folosirea scaritelor.

Caracteristicile geologice ale zonei Lacul Rosu-Cheile Bicazului au permis aparitia pesterilor. In aceasta regiune s-au format mai multe pesteri, respectiv avene. Pestera Sugau este cea mai cunoscuta, in interiorul careia aventurierii pot participa la ture de diferite lungimi si cu grad variat de dificultate, tinand cont de optiunile participantilor.

In zona Lacul Rosu-Cheile Bicazului exista o serie de programe ecoturistice puse la dispozitia turistilor, printre care:

Aventura pe urmele ursilor – in cadrul acestui program, pe langa observarea animalelor, turistii au posibilitatea de a-si largi cunostiintele despre obiceiurile ursilor.

Tura foto – in Parcul National Cheile Bicazului  – Hasmas exista multe zone atractive care ofera cadrul ideal pentru realizarea fotografiilor de peisaj. Aceste ture se realizeaza alaturi de fotografi experimentati.

Tura calare – Lacul Rosu-Cheile Bicazului ofera posibilitatea practicarii turelor de o zi sau pentru trasee complexe de mai multe zile. Aceste ture sunt recomandate atat adultilor, cat si copiilor – incepat0ri sua avansati. Pentru calarie sunt pusi la dispozitie caii islandezi si poneii, oferind o activitate agreabila pentru toate categoriile de varsta.

Vizita la stana – turistii sunt invitati sa descopere viata la stana, alaturi de baciul care pregateste produsele traditionale din lapte de oaie si de vaca, cum ar fi: casul dulce, urda, branza de burduf, untul, lapte;e batut si bulzul ciobanesc.

Vizitarea parcului de animale salbatice de la Izvoarele, de 300 de hectare, ofera mintiri de neuitat pentru cei mici, dar si pentru cei mari. turistii sunt insotiti de un ghid turistic si au ocazia sa observe cerbi obisnuiti, cerbi lopatari, mufloni si caprioare.

Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas ascunde multe lucruri spectaculoase dincolo de frumusetea naturala si formatiunile impunatoare. Este caracterizat prin prezenta peretilor inalti de stanca si a padurilor intinse de conifere, dar, de asemenea, tot aici se afla si o serie de specii rare de animale si plante.

In zona Lacul Rosu-Cheile Bicazului – aventura nu se opreste nici iarna!

Turistii iubitori de peisajele de iarna sunt asteptati pe tot parcursul anului de catre localnici, fiind invitati sa participe  la programele de iarna foarte variate. De asemenea, schiorii se pot bucura de sporturile de iarna pe cele patru partii din zona, dar sunt posibilitati si pentru practicarea schiului de tura. Turistii se pot plimba aici si cu snowmobilul sau cu sania trasa de cai.

Programe off-road

Din dorinta de a proteja mediul, turele off-road cu masinile de teren se organizeaza exclusiv pe trasee autorizate in acest scop. Turistii au posibilitatea de a admira imagini panoramice asupra formatiunilor stancoase din Muntii Hasmas.

Trebuie sa stiti ca, daca alegeti sa vizitati Lacul Rosu-Cheile Bicazului, in apropiere, in tinutul secuiesc se afla Lacul Sfanta Ana, de origine vulcanica , pe fundul craterului unui vulcan stins – situat pe teritoriul Rezervatiei Naturale Mohos.