24/7 Support (+4) 0371 12 12 72

Olanda – tara lalelelor

Olanda este un amestec imbietor de traditie, sub forma morilor de vant si a lalelelor si ritmul rapid rapid al vietii europene moderne. Demult, Olanda consta doar in cateva insule, despartite de cateva dune de nisip de Marea Nordului. De-a lungul secolelor, aceste insule au fost legate una de alta, cu ajutorul ingeniozitatii si maiestriei tipice olandeze.

Rezultatul este un teren plan, verde si argintiu, cu aproape jumatate din teritoriu si 16 milioane de locuitori sub nivelul marii. Poate nicio alta tara nu are o legatura tat de stransa cu marea, dupa 2.000 de ani de aparare impotriva acestei amenintari. Olanda fara apa este la fel de neimaginat precum Arabia fara nisip.

Olanda – istoria lalelelor

Un capitol important din istoria plantelor il ocupa lalelele. Povestea lor este plina de intrigi, inselatorie, furturi si inimi frante. Mai mult, desi Olanda se numeste tara lalelelor, aceste flori nu sunt originare de acolo si nici olandezii nu au fost primii din lume care au cultivat lalelele. Obsesia olandezilor pentru lalele a aparut destul de recent in istorie. Daca lalelele ar putea vorbi, ar avea multe lucruri interesante de povestit. Din pacate insa, nu o pot face, ceea ce face o misiune aproape imposibila trasarea istoriei lor, desi multi au incercat. Scrierea istoriei exacte a lalelelor a fost o incercare destul de grea din cauza lipsei documentelor de incredere, desi exista lucrari de arta chiar din secolul al XII-lea care ofera unele indicii.

Olanda – gastronomie

Mancarea traditionala olandeza este mai degraba grosolana si consistenta, decat eleganta. Totusi orasele mari au o gama larga de restaurante ce va pun la dispozitie feluri internationale. Mancarea indoneziana, o mostenire condimentata a colonizarii Indiilor de Est, este deosebit de buna in Olanda. Un mic dejun olandez consta in general din paine proaspata, branza, carne gatita sau carnati, unt, un ou fiert si dulceata sau miere. Pranzul este similar. Sandvisurile sunt o gustare obisnuita si exista baruri speciale care le servesc. La vremea ceaiului sunt preferate clatitele cu unt si zahar. Matjes este hering sarat si se gaseste la tonete stradale, precum si tiparul afumat, o alta specialitate marina. Olanda este o tara faimoasa pentru sortimentele de branza – Goudse, Edammer si Leidse, care pot avea aroma de chimion. La micul dejun se bea suc de fructe, cafea sau ceai. Bautura spirtoasa locala se numeste jenever si este disponibil in mai multe arome. Cele mai populare marci de bere sunt Amsel si Heineken.

Olanda – informatii utile

Olandezii sunt unul dintre cele mai relaxate si neprotocolare popoare din Europa, avand putine tabuuri sociale. Olandezii au suferit mult in timpul ocupatiei naziste si din aceasta cauza, in special la locuitorii mai in varsta, puteti observa o animozitate fata de germani. De asemenea feriti-va sa faceti asocieri intre limba olandeza si cea germana. O alta chestiune pe care ar trebui sa o evitati este sa-i intrebati pe olandezi de ce folosesc biciclete atat de invechite.